top of page

Om konsten att vilja

ha kontroll 

Kontroll eller känslan av kontroll innebär att din justering som förare resulterar i önskad åtgärd. Hur ska du veta att dina däck kommer göra det samtidigt som det ska vara god komfort, tyst, och en bra ekonomi? Att moderna däck är en högteknologisk produkt som ska överföra alla krafter mellan bilen och vägbanan på en yta,  lika stor som fyra handflator är något som kräver aktning och eftertanke. I vårt högteknologiska samhälle med högt tempo har vi oavbrutet liknande frågeställningar, vilket innebär flera alternativ att lösa frågeställningarna. Nedan kan du ta del av tips och information för att underlätta ditt val av däck. 

På egen hand

Att på egen hand ta hand om dina däck innebär att du behöver läsa och värdera väldigt mycket tester, samt utbilda dig i produkter och den service som behövs. Det skapas ca 75 nya dimensioner eller varianter av däck per år. På den svenska marknaden finns ca 200 varumärken, vilket kan göra det egna valet mindre enkelt. Det är inte många år sedan det var två helt dominerande dimensioner 155 - 13 och 175–14 som idag ersatts av betydligt tyngre dimensioner i 16 eller 17 tum eller till och med 20 tum. Ett hjulskifte idag med dessa tunga hjul är inte lika lätt att utföra på egen hand. Du behöver även ha i åtanke att moderna bilar inte går att lyfta hur som helst, samt att alla hjul behöver dras fast med rätt moment.

 

Fråga en expert

Fråga någon expert i bekantskapskretsen eller hos en däckhandlare. Här handlar det om att dina referenser tas i beaktande. Hur är du som förare? Är det fler personer som kör bilen? Erfarenhet hos dessa förare? Vill du erhålla maxkomfort eller max säkerhet vilket inte alltid är förenligt då en däcklösning är en kompromiss? Hur prioriterar du miljöfrågor? När upplever du störst osäkerhet? När vill du montera på vinterdäcken? Listan med frågor kan göras lång.

Lämna över hela beslutet till leverantör

En allt vanligare lösning av hela bilägandet är att jag som kund söker egen kontroll på månadskostnaden leaser hela lösningen. Månadskostnaden blir förvisso rätt, men glöm inte att kontrollera totalkostnaden och egenskaperna på däcken. Vi ser idag förslag med generella lösningar som året runt däck som är och förblir en kompromiss som kanske passar någon, men inte det stora flertalet. A och o är att din säkerhet går först. 

Riskanalys vid köp på nätet

Många däckkedjor erbjuder möjligheten att köpa däck, fälg och hjul via nätet som ett komplement. Men distanshandeln kan inte fullt ut ersätta den yrkesmässiga kompetens och erfarenhet som en auktoriserad däckspecialist kan ställa upp med i en verkstad. DRF har gjort en riskanalys vad som kan gå snett om det vill sig illa vid ett nätköp. Här framgår också vilka lagkrav som gäller för däck, fälg och hjul.  

Trafiksäkerhetsrisker

Viktigast för ett fordons väggrepp är alltid däcken, därefter fjädringen och chassiet och sedan eventuella tekniska stödsystem. Däckspecialisternas Riksförbund har gjort en riskinventering om vad som kan gå snett i trafiken om hjulutrustningen inte är i fullgott skick. 

Dubb eller dubbfritt?

 DRF är neutrala i frågan om dubb eller dubbfriga däck men lyfter betydelsen om att vi som specialister ska kunna rekommendera bästa lösning utifrån komfort, miljö och säkerhetsargument oberoende var i landet du bor. DRF har under många år arbetat med utbildning av sina medlemmar så att de på ett professionellt sätt skall kunna ge de anpassade rekommendationer som varje kund frågar efter.

Regler för vinterdäck

Det finns olika regler för användning av vinterdäck från land till land. Därför måste du vara extra uppmärksam på lokala lagar och förordningar när du reser utanför Sveriges gränser. Ladda ner PDF:e nedan med mer information om de regler som gäller i Sverige och i våra grannländer.

Dyra eller billiga däck?

En annan vanlig fråga är valet mellan dyra och billiga däck. Sannolikheten för problem eller komfortproblem ökar med billigare däck. Du får inte de bästa egenskaperna som ny teknik kommit fram till om du väljer det billigaste alternativet. Det finns fabrikat som är billiga med bra egenskaper men sannolikheten för sämre egenskaper följer ofta priset. Lågpris kan vara ett alternativ när du inte prioriterar maximala prestanda i alla "grenar". Det kan ju vara en bil som ändå inte kan leverera komfort eller de bästa vägegenskaper eller att du använder bilen på ett sådant sätt att inte egenskaperna blir lika viktiga.

 

Tänk på däckets standard och prestanda

Glöm inte att oavsett vilket alternativ som du väljer, att det är du som förare som ansvarar för däckens standard och därmed prestanda. Hur bra däck du än har valt, har de för lite mönsterdjup kvar, så är prestandan borta. Däckrazzia som genomförs under augusti – september visar att var fjärde bil är utrustad med däck som endast har ett mönsterdjup under 3 mm. Vintertid eller blöta höstar så är behovet av bra mönsterdjup extra viktigt.

Utvecklingen går väldigt fort 

Däck är en säkerhetsfråga och utvecklingen av nya däck går i ett minst sagt högt tempo. Därför är det mycket viktigt att rätt information ges oavsett vem som tillfrågas, där det är viktigt att inte förlita sig på information som att däcket har maxprestanda i alla väderförhållanden. Det ska vara sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern.  Vårt råd 

är att välja ett fabrikat av de kända märkena. Köp dem av en auktoriserad däckspecialist som kan ge dig råd och service som passar just dig och dina behov. 

bottom of page