Rätt utbildning och högkompetens

 - en viktig hörnsten 

Det är viktigt för oss att våra medlemmar har rätt utbildning och hög kompetens. Det är en viktig del av auktorisation som däckspecialist och i att höja kvaliteten och statusen i branschen. Inom DRF har vi tagit fram Däckskolan, som idag är ett samarbete mellan DRF och TYA  (Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd). Däckskolan ingår som ett kompetenskrav i auktorisationen, men är i mån av plats öppen för icke-medlemmar. Förutom Däckskolan 1, (personbil och lätt lastbil) och Däckskolan 2 (industri och buss/lastbilsservice och tyngre fordonsservice) finns även Däckskolan 0. Däckskolan 0 är en e-learning från TYA som ger dig övergripande presentation av arbetet som däckmontör. Fokus i kursen ligger på arbetsmiljö och riskhantering. 

Passa på att gå en distanskurs medan de fysiska är på paus

Tyvärr är samtliga fysiska kurser under våren 2021 på paus pga den rådande pandemin, och hoppas vara tillbaka i juni. Men du kan fortfarande ta del av Däckskolan 0 via e-learning, webbinarium och vissa distansledda kurser. 

TYA erbjuder möjligheten att gå Däckskolan 1 på distans. Det är grundutbildning för dig som arbetar eller vill arbeta med däck. Utbildningen är under torsdagen den 3e juni. 

 

Däckskolan 

Däckskolan 0, en e-learning kurs som ger dig en övergripande presentation av arbetet som däckmontör. Fokus ligger på arbetsmiljö och hur du ska agera för att inte skada dig. Du får också en presentation av skyddsutrustning, ansvarig för arbetsmiljön på arbetsplatsen med mera.  

Däckskolan 1 riktar sig till dig som ska jobba med personbil och lätt lastbil. Däckskolan ingår som ett kompetenskrav i DRF:s auktorisation. Däckskolan syftar till att skapa en branschgemensam lägsta kunskapsnivå. De av medlemmarnas personal som sedan högst fem år tillbaka helt eller delvis arbetar i medlemmens däckverkstad Servicegrad A (personbil, lätt lastbil) ska ha gått DRF:s Däckskola eller ha en dokumenterad likvärdig utbildning.

Däckskolan 2 omfattar industri och buss/lastbilsservice, samt tyngre fordonsservice i stationär verkstadsmiljö. I Däckskolan 2 ingår också Fordonservice på väg, som också är en viktig och prioriterad fråga för oss i förbundet. Du har möjlighet att gå Däckskolan 2 om du har minst två års yrkeserfarenhet i branschen och har gått Däckskolan 1, eller annan likvärdig utbildning. Däckskolan 2 erbjuder dig en dokumenterad kunskapsnivå.