Rätt utbildning och högkompetens

 - en viktig hörnsten 

Det är viktigt för oss att våra medlemmar har rätt utbildning och hög kompetens. Det är en viktig del av auktorisation som däckspecialist och i att höja kvaliteten och statusen i branschen. Inom DRF har vi tagit fram Däckskolan, som idag är ett samarbete mellan DRF och TYA  (Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd). Däckskolan ingår som ett kompetenskrav i auktorisationen, men är i mån av plats öppen för icke-medlemmar. Förutom Däckskolan 1, (personbil och lätt lastbil) och Däckskolan 2 (industri och buss/lastbilsservice och tyngre fordonsservice) finns även Däckskolan 0. Däckskolan 0 är en e-learning från TYA som ger dig övergripande presentation av arbetet som däckmontör. Fokus i kursen ligger på arbetsmiljö och riskhantering. 

TYAs fysiska kurser är inställda till och med september 2021 

Distanskurser

  • Däckskolan 1 - 14 september, 2021 

  • Däckskolan 0 - via e-learning 

 

Däckskolan 

Däckskolan 0, en e-learning kurs som ger dig en övergripande presentation av arbetet som däckmontör. Fokus ligger på arbetsmiljö och hur du ska agera för att inte skada dig. Du får också en presentation av skyddsutrustning, ansvarig för arbetsmiljön på arbetsplatsen med mera.  

Däckskolan 1 riktar sig till dig som ska jobba med personbil och lätt lastbil. Däckskolan ingår som ett kompetenskrav i DRF:s auktorisation. Däckskolan syftar till att skapa en branschgemensam lägsta kunskapsnivå. De av medlemmarnas personal som sedan högst fem år tillbaka helt eller delvis arbetar i medlemmens däckverkstad Servicegrad A (personbil, lätt lastbil) ska ha gått DRF:s Däckskola eller ha en dokumenterad likvärdig utbildning.

Däckskolan 2 omfattar industri och buss/lastbilsservice, samt tyngre fordonsservice i stationär verkstadsmiljö. I Däckskolan 2 ingår också Fordonservice på väg, som också är en viktig och prioriterad fråga för oss i förbundet. Du har möjlighet att gå Däckskolan 2 om du har minst två års yrkeserfarenhet i branschen och har gått Däckskolan 1, eller annan likvärdig utbildning. Däckskolan 2 erbjuder dig en dokumenterad kunskapsnivå.